Actie Fund a Fridge met succes afgesloten
1 februari 20234.000 kilo rijst voor Rotterdammers en 6.400 kilo minder CO2-uitstoot.
23 maart 2023In januari bood een van onze vaste leveranciers ons een grote hoeveelheid broccoli, olijven en pesto aan van totaal bijna 1.500 kilo. Dit is hoe we bij Shareaty omgaan met zulke grote hoeveelheden voedseloverschotten en ze alsnog een waardevolle bestemming geven.
Voedselproducenten passen hun assortiment geregeld aan. In de voedselindustrie wordt de keuze om te stoppen met leveren ook wel productsanering genoemd. Afnemers stappen over op andere producten nog voordat het product uit het assortiment wordt genomen, waardoor soms een deel van de voorraad blijft liggen tot de houdbaarheidsdatum nadert.
Van het betreffende voedselproductiebedrijf krijgen we normaliter aardappelen in grootverpakkingen. In januari werd ons 900 kilo broccoli, 460 kilo olijven en 80 kilo pesto aangeboden, vanwege productsanering. Alles diep ingevroren in grootverpakkingen – dus niet geschikt voor de Voedselbank – en grote hoeveelheden.
Sociale keukens kunnen voedsel maar stapsgewijs in beperkte hoeveelheden verwerken en onze diepvriesruimtes zijn ook voor opslag van ander voedsel nodig. Met dergelijke partijen voedseloverschotten weten Shareaty en onze mensen in de keuken van 50|50Food wel raad.
Uitladen en stomen
Net zoals bij leveringen met een zeer beperkte houdbaarheid, gaan we bij grote hoeveelheden met een deel direct aan de slag. Na het uitladen stomen we de broccoli en gebruiken we de olijven en pesto om er maaltijden van te maken voor de daklozenopvang.
Koelen en vacuüm verpakken
Een deel van de broccoli koelen we opnieuw en verwerken we in maaltijdcomponenten om deze vervolgens in vacuüm te verpakken samen met de olijven en pesto. Dit alles vriezen we in voor later, waardoor de levensduur van de broccoli met drie maanden is verlengd. Prima te gebruiken als er bijvoorbeeld onverwachts uitval is bij het keukenpersoneel in sociale keukens. De maaltijdcomponent ontdooien en opwarmen, pasta erbij koken en klaar is de gezonde maaltijd.
Zo hebben we wederom een voedseloverschot van 1.500 kilo broccoli, olijven en pesto gered.