
100.000 maaltijden gered dankzij samenwerking Hoogvliet
31 maart 2025Na vier jaar heeft onze betrokken bestuursvoorzitter Diederik de Stoppelaar het stokje (in dit geval soeplepel) overgedragen aan zijn opvolger Eric Janssen.
Teruggeven aan de maatschappij
Eric startte zijn carrière in de uitzendbranche, werkte onder andere in de Rotterdamse haven en als directeur van Nieuwspoort. Nu wil hij zijn kennis en ervaring inzetten voor een goed doel. “SharEaty kwam toevallig op mijn pad. Een organisatie met een heldere en praktische missie: voedselverspilling tegengaan. En juist dat zorgt voor maatschappelijke winst”, aldus Eric Janssen.
Voedsel dat anders wordt weggegooid, verdelen we onder meer over sociale keukens. Zo zorgen we voor gezonde maaltijden voor mensen die daar niet altijd toegang toe hebben.
Volgens de kersverse voorzitter houden de maatschappelijke voordelen daar niet op. “SharEaty voorkomt onnodige CO2-uitstoot, bestrijdt armoede, eenzaamheid én biedt kansen voor persoonlijke groei. Want mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die werkervaring opdoen in het distributiecentrum of onze keuken geef je een waardevolle plek in de maatschappij.”
Kansen voor groei
De afgelopen jaren zijn we sterk gegroeid. Denk aan onze nieuwe locatie, nieuwe voedseldonateurs, een groeiend aantal vrijwilligers, donateurs, fondsen en subsidies. Volgens Eric is dit hét moment om te bouwen aan een stabielere, toekomstbestendige organisatie. “Een volgende stap is het ontwikkelen van een structurele inkomstenbron. Denk aan de verkoop van onze duurzame producten zoals SoepGoed en SausGoed – gemaakt van voedseloverschotten. Zo kunnen we onafhankelijker worden en onze maatschappelijke impact vergroten. En het mooie is: als ANBI-stichting vloeit alle winst direct terug naar het goede doel.”
Cruciale momenten
Berend Maten, oprichter van SharEaty, staat stil bij het pad dat tot nu toe is afgelegd en de rol die de oud-voorzitter hierin speelde: “Diederik de Stoppelaar stond er op cruciale momenten: vanaf onze start tot en met de opschaling en verhuizing naar de Nassaukade in 2024. Diederik legde een stevige organisatorische basis, waarop wij nu verder kunnen bouwen aan onze ontwikkeling tot een duurzame sociale onderneming. Dankzij zijn open communicatie en de prettige sfeer die hij creëerde, wist hij ons bestuur effectief te leiden. Daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor.”
Berend kijkt met veel vertrouwen naar de toekomst: “Met Eric als voorzitter kunnen we onze ambitie realiseren om onze Foodhub verder uit te bouwen. Zijn focus op een stabiele financiële organisatie geeft ons de rust en ruimte om duurzame impact in Rotterdam en daarbuiten te realiseren.”
Heel Zuid-Holland