Deze kerstdiners maakten jullie mogelijk
4 januari 2024Respicon doneert weer een grote portie solidariteit
8 maart 2024
Als vrijwillige chauffeur bij SharEaty zorg je er voor dat voedsel niet wordt weggegooid, maar terechtkomt bij mensen die dit eten goed kunnen gebruiken. Patricia Brobbel, een van onze vrijwilligers, reed op een woensdagochtend mee en vertelt hoe een dag als chauffeur eruit ziet.
De dag begint vroeg. Om acht uur wordt er gestart met werkoverleg: zijn er nog bijzonderheden, wat is de route vandaag precies en hoeveel kratten gaan we ophalen? De hoeveelheid is elke dag anders. Wel is er altijd van tevoren contact geweest met alle voedseldonateurs die vandaag op de lijst staan, zodat bekend is waar behoefte aan is en wat geleverd wordt. Naast het ophalen van overschotten en donaties, gaan we vandaag eten brengen naar De Ontmoeting. In verschillende koel- en vriescellen staan vijf kratten klaar.
Het werk wordt verdeeld. De éne bestelwagen gaat naar een distributiecentrum om pallets groente en rijst op te halen.
De andere, waarin ik meega, rijdt een route met meer stops. Het eerste adres is SuperFood, een Poolse groothandel in de Spaanse Polder. Zij hebben een pallet voor ons, vol varkensvlees en koekjes. Een deel van de pallet, met name de worstjes in consumentenverpakking en de koekjes gaan naar de Voedselbank in Spijkenisse. Zowel SharEaty als de productiekeuken 50 | 50 Food van het Leger des Heils gebruiken vooral veel voedsel voor het bereiden van maaltijden en weten dat de Voedselbank in Spijkenisse deze producten heel goed kunnen gebruiken om in hulppakket.
De volgende stop is een Poolse supermarkt in Schiedam. Daar hebben ze 9 kratten voor ons, waarvan zes met diepvriesproducten die direct onze gekoelde bus ingaan. Grote stukken vlees, rollades en worsten nemen we diepgevroren mee. De andere kratten zitten vol zakjes met kruiden en potjes saus. Dit is altijd handig om uit de delen aan keukens van sociale voedselinitiatieven of te verwerken in maaltijden voor de daklozenopvang van het Leger Des Heils.
Vlees voor verse groente
Dan is het tijd om de pallet naar de Voedselbank in Spijkenisse te brengen. Aldaar zijn er zeker acht vrijwilligers druk bezig met het sorteren van voedsel. Ze zijn blij met het vlees en de koekjes die we komen brengen. En zij hebben ook iets voor ons om mee te nemen. In een enorme koelruimte staan vele kratten met zuivel en verse groente en fruit te wachten. De hoeveelheden zijn groter dan ze nodig hebben voor de voedselpakketten die ze bij deze Voedselbank samenstellen. En dus is een deel hiervan bestemd voor ons. Wij mogen vijf kratten tomaten, vier kratten komkommer, acht dozen avocado’s en vijf grote dozen mozzarella meenemen. Een geweldige ruil, waar iedereen heel blij mee is.
Hoe ziet een dag als chauffeur eruit?
Hoe ziet een dag als chauffeur eruit?
Dan rijden we door naar de Ontmoeting. Dit ontmoetingscentrum krijgt twee kratten diepvriesvlees, twee kratten met verse groenten en een krat met kaas. Zij doen veel voor dak- en thuislozen en helpen deze mensen hun leven weer op de rit te krijgen.
Als laatste adres gaan we naar de Plus Verhoeven in winkelcentrum Binnenhof. Hier halen we in totaal acht kratten aan verse producten en diepvriesgroenten op.
De opbrengst
Met een bus vol gaan we naar de Kooikerweg om alles uit te laden en in onze koel- en vriescellen op te slaan. De opbrengst is weleens meer geweest, zo wordt me verteld. Maar onze chauffeur heeft vandaag toch maar mooi een hele pallet plus 5 kratten goed voedsel afgeleverd op plekken waar ze dit hard nodig hebben. De 39 kratten opgehaalde kratten verdelen we in de loop van de week weer, mits de houdbaarheidsdatum het toelaat. Anders gaat kok Arnold hier direct mee aan de slag om hier wat lekkers van te maken.
Wil jij een steentje bijdragen aan het bestrijden van armoede én voedselverspilling? Meld je dan nu aan als vrijwillig chauffeur.