Radio Interview: “Overschotten aan voedselarmoede koppelen is één logistieke puzzel.”
20 april 2023Berend Maten in het FD: “Als je iets wilt doen tegen voedselverspilling moet je volume maken.”
18 mei 2023Geregeld krijgen we de vraag wat voor voedseldonaties we zoal ontvangen. En vooral: waarom deze in grote hoeveelheden aan ons gedoneerd worden? Onlangs ontvingen we een grote partij verse frites – waarvan de THT-datum onduidelijk op de verpakking stond. Waarom is zo’n partij niet geschikt voor de consumentenmarkt, maar wel voor sociaal distributiecentrum SharEaty?
In Nederland gelden er strikte regels voor voedselveiligheid en voedselkwaliteit. De datum waarop de producent garandeert dat het product nog goed is, wordt op de verpakking aangeduid met THT, dat staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’ . Als de THT-datum niet goed leesbaar is of onduidelijk, kan het zijn dat de consument niet weet tot wanneer producten houdbaar zijn. Dit kan na aankoop in de supermarkt leiden tot verwarring en mogelijk tot het consumeren van eten dat niet meer veilig is om te eten.
THT-datum
Om dit te voorkomen zijn producenten wettelijk verplicht om de THT-datum duidelijk te vermelden op de verpakking van hun producten. Als de THT-datum niet goed geprint is op de verpakking, kan dit niet meer verkocht worden. Dit is een manier om de voedselveiligheid te waarborgen.
Het nadeel van deze regelgeving is dat er jaarlijks kilo’s eten wordt weggegooid als de THT-datum niet duidelijk leesbaar is. Zo dreigde dit ook te gebeuren met de verse frites die we onlangs gedoneerd kregen. Deze 2,5 kilo zakken met verse frites hadden een onduidelijke THT-datum op de zakken. Ze kunnen echter wel worden gedoneerd aan SharEaty. De THT-datum stond namelijk wel duidelijk op de dozen, waarin meerdere zakken zitten verpakt. Deze zakken waren daarom niet geschikt voor de voedselbank, maar de dozen konden wel worden uitgedeeld. Voedseloverschotten in deze grote hoeveelheden verdelen we graag onder wijkkeukens die koken in grote hoeveelheden.
Voedselveiligheid bij donaties
In dit geval was het voor grootgebruikers zoals keukens duidelijk tot wanneer de friet houdbaar was. Ook bij Shareaty gelden strenge richtlijnen voor donaties. We accepteren enkel voedseldonaties, waarvan we de kwaliteit kunnen waarborgen, voordat we deze aanbieden aan sociale restaurants. Omdat we weten wat de juiste THT-datum is, kunnen we deze nog steeds veilig leveren. Uiteraard geven we dit ook duidelijk aan bij de desbetreffende restaurants, zodat hier geen verwarring over ontstaat.
We willen graag de producent die deze verse frites heeft gedoneerd bedanken en de sociale restaurants Prinsenhof, Pluspunt, Wilskracht Werkt, Wijkpaleis, Sol/Mozaïek, Gaarkeuken, Participatiekeuken, etc. die er nog een feestelijke maaltijd van hebben gemaakt.
Werk mee aan onze FoodHub
SharEaty werkt aan een voedselhub waar jaarlijks 700.000 kilo voedsel gered kan worden. We faciliteren in de bereiding van 1 miljoen maaltijden voor sociale keukens en voorkomen zo een extra uitstoot van 1,5 miljoen kilo CO2.
Voor het behalen van deze doelen, hebben we jouw hulp nodig. Word een van onze vrijwillige chauffeurs of ambassadeur en koppel ons aan de juiste netwerken of sponsor ons zelf met je bedrijf! Doe mee en neem contact met ons op.