Gaarkeuken kookt en deelt honderden maaltijden per week
21 december 2022Voedselcirkel Amsterdam op bezoek
26 januari 2023Het jaar 2022 was voor velen een bewogen jaar. Zo ook voor Shareaty. Ook bij ons speelde de oorlog in Oekraïne een grote rol. In het voorjaar werden basisscholen onze nieuwe afnemers en onlangs zijn we voedselcomponenten gaan leveren voor maaltijdboxen. Daarnaast trokken we veel (pers)aandacht met onze acties. Een terugblik op het afgelopen jaar én een vooruitblik op wat er komen gaat.
Oekraïne
De oorlog in Oekraïne zorgde voor onrust op de voedselmarkt, stijgende energieprijzen en inflatie. Op 8 maart werden we zelf met de neus op de feiten gedrukt. Via Hotspot Hutspot konden we 350 vluchtelingen uit de Oekraïne voorzien van een warme maaltijd in Sporthal Wielewaal in Charlois. In de loop van maart en april leverden we nog soep en fruit aan de noodopvang. Daarnaast had de oorlog in de Oekraïne ook invloed op de hoeveelheid voedseloverschotten. Dit liep zichtbaar terug, omdat voedselproducenten de handen vol hadden aan inflatie, stijgende energieprijzen en een zeer onrustige markt.
Basisscholen
Dat de armoede in Rotterdam toeneemt, werd vlak voor de zomer steeds duidelijker. In juni haakte de Agnesschool aan als afnemer. Op deze basisschool in de wijk Feijenoord startten we met het leveren van ingrediënten voor een gezonde, warme lunch. Een prachtig initiatief van drie studentes van de Hogeschool InHolland in samenwerking met VoedselEducatie010. Al snel sloten drie andere basisscholen in Rotterdam-Zuid en Hoogvliet zich aan.
Maaltijdboxen
Dit jaar hebben we voor het eerst voedselreststromen tot componenten verwerkt en deze in de vorm van maaltijdboxen aangeboden. Want wanneer we grote partijen fruit, vlees of groenten ontvangen, staan er soms na uitlevering aan de sociale organisaties, nog steeds overschotten in onze opslag waarvan binnenkort de houdbaarheidsdatum verloopt. Lees hier meer over de 600 kilo mango en de 1500 kilo kippenvleugels die we verwerkten in vacuum verpakte sauzen en andere voedselcomponenten voor maaltijdboxen. Hiermee willen we sociale keukens helpen om gasten te betrekken bij het koken, als dagbesteding of als middel om ook op dagen dat er geen vrijwillige kok aanwezig is een maaltijd klaar te kunnen maken voor kwetsbaren.
Onze acties
Met de crowdfundingactie Fund a Fridge en onze petitie waarmee we handtekeningen verzamelen voor structurele overheidssteun voor regionale voedselhubs hebben we flink op de trom geslagen dit jaar. Zo publiceerde het Nederlands Dagblad het opiniestuk van Berend Maten en schreef de Havenloods, Open Rotterdam, Vers Beton en andere media over deze acties.
Blik op 2023
Ook in 2023 blijven we geld inzamelen voor nieuwe koeling voor sociale organisaties en – nu de druk op sociale voedselinitiatieven toeneemt – is het noodzakelijk dat Shareaty in Rotterdam een voedselhub gaat bouwen, waar kennis over reststromen, voedseloverschotten en leveringen aan sociale voedselinitiatieven samenkomt. Meer ruimte voor opslag en koelruimte is hiervoor wel een vereiste. Daarnaast is het van belang dat we over de stadsgrenzen van Rotterdam heen gaat kijken. Hopelijk zetten we komend jaar de eerste stappen naar een tweede voedselhub in Amsterdam. Nog altijd proberen we ons netwerk uit te breiden, zodat meer voedselproducenten ons kunnen vinden. Ook daar willen we in 2023 meer aandacht aan besteden, hopelijk geholpen door een ambassadeur waar we nog naar op zoek zijn.
Teken nu onze petitie!
Shareaty is een petitie gestart voor overheidssteun voor regionale voedselhubs. Deze is te vinden op https://voedselhubs.petities.nl/