Word jij onze ambassadeur?
21 december 2022Terugblik 2022: een bewogen jaar
29 december 2022Hutspot op z’n Indisch. Dat gaan ze vandaag maken bij de Gaarkeuken aan de Persoonshaven in Rotterdam-Zuid. Walter Sanda zwaait de scepter over de keuken, waar hij met een paar vrijwilligers honderden maaltijden per week kookt.
Veel ingrediënten waar Walter mee werkt, zijn gekregen van een supermarkt of andere partij. Ook Shareaty is een vaste leverancier van verse groente en vlees. “Ik vind het een uitdaging om elke dag weer iets anders te maken. Meestal weet ik pas heel kort van tevoren welke ingrediënten ik binnenkrijg, dus dat maakt wel dat ik creatief moet zijn. Maar dat vind ik juist leuk.”
Het koken zelf is ook nogal een uitdaging, omdat Walter en zijn vrijwilligers koken in de zwaar verouderde keuken van verzorgingstehuis De Steenplaat van Humanitas. De Gaarkeuken mag er gebruik van maken, omdat Humanitas er zelf al lange tijd niets meer mee doet. “Als een apparaat kapot gaat, wordt dat niet meer vervangen. Steeds meer apparaten doen het niet meer. We zouden hier voor veel meer mensen kunnen koken als alle kookketels en ovens zouden werken.”
Droom
Vele kilo’s aardappelen, peen, ui en gehakt liggen klaar om verwerkt te worden in een heerlijke, oer-Hollandse maaltijd, mét een Indische twist. “Dat komt misschien door mijn Indische roots”, verklaart Walter. “Lekker eten en belangstelling voor koken heb ik van huis uit meegekregen.” Dat komt mooi van pas als Walter zijn goedbetaalde baan als business analist opgeeft en zijn droom volgt: een eigen keuken runnen. Toen via vrijwilligerswerk de Gaarkeuken op zijn pad kwam, koos Walter met volle overtuiging hiervoor te gaan. “Er is zoveel meer in het leven dan geld verdienen. Koken voor mensen die het minder hebben, daar geniet ik elke dag van.”
Sjaak en Clara Sies
De maaltijden die de Gaarkeuken klaarmaakt zijn voor mensen die zelf geen warm eten kunnen betalen, voor bewoners van het verzorgingstehuis, dak- en thuislozen uit de buurt en de bezoekers van het sociale café aan de Oranjeboomstraat. Dit café wordt gerund door de oprichters van de Gaarkeuken (en Voedselbank Nederland) Sjaak en Clara Sies. Aanschuiven voor de maaltijden kan trouwens iedereen, ook als je het wél kan betalen. Dan kost een tweegangendiner 4,50 euro, te reserveren op de website van de Gaarkeuken.