Teken nu de petitie: Regionale voedselhubs tegen armoede én voedselverspilling
13 september 2022Elk jaar pasta van Respicon
27 september 2022We zijn heel blij een nieuwe donateur te mogen verwelkomen: supermarkt Plus Te Kulve. Bij deze supermarkt in Nieuwerkerk aan den IJssel halen we twee keer per week overgebleven voedsel op.
“Het is gewoon een heel overtuigend verhaal van Shareaty”, vertelt eigenaar Jan-Joris te Kulve. “We doen veel aan duurzaamheid, dat is waar Plus voor staat. Zo zamelen we frituurvet in, net als kleding en schoenen, en scheiden we plastic en karton. Maar we deden nog niks met onze organische reststromen, oftewel ons overgebleven voedsel. Daar hebben we met Shareaty een goede partner gevonden.”
De eerste levering van dit Plus-filiaal was een mooie mix van alles wat wij goed kunnen gebruiken: vlees, vis, groente en fruit. We maken het hen daarbij zo gemakkelijk mogelijk en hebben lege kratten gebracht. Zij vullen die met voedselrestanten. Het voedsel dat ingevroren kan worden, wordt door Plus ingevroren. Het overige bewaren zij in hun koelcel. Jan-Joris: “Het mooie van Shareaty is dat we compleet ontzorgd worden. Het enige dat wij hoeven te doen is alles wat niet meer verkocht kan worden apart houden en jullie komen dat twee keer per week ophalen.”
Het mes snijdt hierbij aan twee kanten, legt Jan-Joris uit: “Dit is voor ons een win-winsituatie. Het voedsel dat anders weggegooid zou worden, komt nu tóch in een mond terecht. Dat is heel mooi. En wij gooien minder weg, wat ons in verwerkingskosten scheelt. Daarbij komt nog iets moois: het overgebleven voedsel apart houden zorgt bij ons voor een stukje bewustwording. We beseffen ons nu dat we echt eten weggooien.” Maar dat is voor Plus Te Kulve nu dus gelukkig verleden tijd.