1.500 kilo groentes per week gezocht
1 augustus 2022Berend in de Food100!
8 september 2022Armoedebestrijding is één van onze pijlers. Daarbij werken we veel samen met kleine, lokale projecten. Eén van deze initiatieven is de stichting Krachtvrouwen Oude Westen, opgericht door Amina Hussen.
In een klein pandje in Rotterdam-West is Krachtvrouwen Oude Westen te vinden, een stichting die hulp biedt aan kwetsbare wijkbewoners. Amina is zes dagen in de week in het pand aan de Josephstraat te vinden. “Van mijn kinderen mogen dat er geen zeven zijn”, lacht ze. “Ik moet ook wel eens thuis zijn.” Wekelijks krijgt zij vele honderden vrouwen over de vloer. “Sommigen komen iets brengen, maar de meesten komen iets halen. Die hebben niets.” Overal in het kantoor staan spullen hoog opgestapeld en zie je dozen vol huisraad, kleding, boeken en speelgoed. Alle spullen zijn gekregen. Krachtvrouwen geeft ze vervolgens weg aan buurtbewoners die in armoede leven.
Laagdrempelig
“Zestig procent van deze wijk leeft in armoede, want 80 procent hier moet leven van een uitkering”, vertelt Amina. “Het is een prachtige wijk, maar met een hele lage economie. Daarbij spelen vaak ook nog andere problemen mee, bijvoorbeeld huiselijk geweld. Vrouwen die daar mee te maken hebben, kunnen nergens anders terecht. Zij schamen zich en durven geen hulp te zoeken. Ze wíllen niet gezien worden. Hier is het voor hen laagdrempelig. Ze durven wel hier te komen.”
Amina ziet dat de armoede de laatste tijd alleen maar erger is geworden. “Er zijn mensen in deze wijk die geen geld hebben om eten te kopen. Deze mensen zijn voor warme maaltijden afhankelijk van ons. Daarom zijn we nu ook gaan koken. Dat doen we drie keer in de week, zo’n 40 maaltijden per keer.” Voor de ingrediënten is de stichting afhankelijk van voedseldonaties. Zo geeft Shareaty elke week een paar kratten eten, waarmee Amina en haar vrouwen koken. De maaltijden worden gratis gegeven aan de allerarmsten uit de buurt. Waar sommige wijkbewoners afhankelijk zijn van Krachtvrouwen, is de stichting zelf ook compleet afhankelijk van donaties. “Daarom is alles welkom. Wat het ook is, ik ken altijd wel iemand die het heel goed kan gebruiken”, zegt Amina.
Gevlucht
Amina Hussen is zelf bijna dertig jaar geleden vanuit Somalië naar Nederland gevlucht. Zij weet wat het is om ergens helemaal opnieuw te moeten beginnen en in armoede te leven. “Ik was afhankelijk van de hulp van anderen. Die heb ik gekregen van de kerk, ook al ben ik moslim”, blikt Amina terug. “Ik ben zo dankbaar voor alle hulp die ik toen heb gekregen, dat ik iets terug wilde doen. Daarom ben ik Krachtvrouwen begonnen.”