Lunchservice voor Agnesschool in Rotterdam
6 juni 2022Word jij onze logistieke coördinator?
22 juni 2022Op donderdag 16 juni bezochten acht directeuren van de gemeente Rotterdam ons distributiecentrum. Ze namen letterlijk een kijkje in de keuken. “Dit is dus afval?”, aldus Abdel Tahraoui directeur schone en circulaire stad binnen de gemeente Rotterdam.
Tijdens het bezoek van de directeuren Maatschappelijke Ontwikkeling en Circulair vertelde Berend Maten hoe Shareaty werkt aan een sociale en circulaire voedselketen. Sinds de start in 2015 – toen nog als onderdeel van Neighbourly.nl – hebben we veel geleerd.
Zo startten we met het koppelen van sociale initiatieven aan supermarkten die hun overschotten doneerden. Al snel merkten we dat gekoeld transport en opslag niet altijd gewaarborgd kon worden en vraag en aanbod onder sociale organisaties niet per definitie met elkaar overeenkomen. Ook kleine kookinitiatieven konden niet delen omdat hun vraag te klein was. Zo is Shareaty ontstaan, als tussenpartij die de voedselveiligheid garandeert en voorraden distribueert op basis van de behoefte van sociale keukens. We kunnen nu het voedsel optimaal verdelen.
Dankzij de samenwerking met 50|50 Food hebben toegang tot een keuken en hun team van koks. Samen zijn we ook in staat om componenten van voedseloverschotten te maken. Denk aan een bolognesesaus waar ouderen makkelijker een maaltijd mee kunnen klaarmaken. Daarnaast verlengen we binnen Shareaty ook de levensduur van donaties. Zo verwerkten we onlangs kilo’s mango’s tot chutney die makkelijker is in te vriezen en zo veel langer houdbaar blijft.
Onze kok Paul van 50|50 Food liet Ronald As, directeur armoede en maatschappelijke ontwikkeling en Abdel Tahraoui, directeur schone en circulaire stad zijn hoe van voedseloverschotten maaltijden worden bereid. Zo zorgen we ervoor dat kwetsbare mensen geen maaltijd hoeven over te slaan.
In de toekomst willen we werken aan een integrale voedselhub: één locatie in Rotterdam waar alle initiatieven – zoals voedselbanken, sociale organisaties en start-ups die voedselverspilling tegengaan – zich verzamelen. Enerzijds om gebruik te maken van gedeelde faciliteiten, zoals opslag en distributie. Daarnaast om van elkaar te leren als het gaat om voedselveiligheid en circulair ondernemen.